7 juni 2010

Naar Pilion

De keuze van Pilion is vorig jaar al snel gemaakt.
Allereerst, Griekenland moest het weer worden en ook nog eens het vaste land. Na Epiros en de Peloponnesos – en in een veel eerder stadium Oost-Tracië – viel nu onze keuze op Pilion.
Al eerder heb ik geschreven dat zoiets gewoon opkomt en dat is eigenlijk ook nu zo. De folder van Ross Holidays heeft ons ook nu weer over de streep geholpen.
Verder verhaalden Ankie en Johan – hebben we vorig jaar ontmoet in Kardamili – ook zeer enthousiast over dit gebied. Dus Pilion moest het worden.
Daarnaast was er nog een keuze van Kalá Nerá of Afissos. Een moeilijke keuze. De twee dorpen liggen beide aan de westkant aan de Golf van Volos en een kleine tien kilometer bij elkaar vandaan. Het echte aanwijzen lijkt wel een beetje op het wegstrepen van mogelijkheden. Toen eenmaal de keuze op Kalá Nerá was gevallen, was het daarna niet moeilijk om ons te richten op Kamélia. Aan de rand van het dorp, maar ook weer niet al te ver weg. Lekker rustig zo gezegd.
Pilion is toeristisch gezien nog redelijk onderontwikkeld. Zo gaan er slechts twee Nederlandse touroperators heen. Maar ook buitenlandse touroperators komen nauwelijks naar dit gebied, waar enkele campings zijn gevestigd. Voor trekkers is dit een ideaal gebied, zodat er nog wel wat toeristen met een camper of caravan Pilion aandoen.
Pilion behoort tot de provincie Thessalië, met hoofdstad Larissa. Het ligt verder in het district Magnesia.
De belangrijkste stad in Magnesia is Volos, met een kleine tweehonderdduizend inwoners. Maar ook een deel van de Sporaden hoort bij dit district.
Talloze oude schrijvers, zoals Homerus, hebben al geschreven over Magnesia. Van de vele oude steden uit de geschriften is niet veel meer terug te vinden, teruggevonden. Oudheidkundige opgravingen vind je vooral ten westen van Volos.
Net zoals veel gebieden is ook Pilion door allerlei andere volken. De laatste bezetters waren de Duitsers en daarvoor waren de Turken – heel lang – de baas.
Over dit gebied is weinig geschreven, zodat we er bijna zonder kennis heen gaan. Er is een Nederlands boekje, dat ik op internet heb gevonden en dat ik aanschaf. En ons straks in Kalá Nerá (bij Kamèlia) zal worden aangereikt.
Wat onze plannen zijn. Een bezoek brengen aan de Meteora-kloosters. En verder? Vooral veel genieten. Wij zijn heel benieuwd.

Geen opmerkingen: