12 augustus 2007

Motorsport 2

Net zoals er in de autosport verschillende klassen zijn, kent de motorsport die ook. Verder zijn er diverse takken, zoals de al enigszins behandelde cross, verder onder andere trials grasbaanraces, speedway, ijsspeedway, endurance en wegrace. Op die wegrace ga ik verder in.

De overkoepelende wereldbond FIM stelde in 1949 voor het eerst een officieel wereldkampioenschap vast. In vier soloklassen en de zijspanklasse. Er werd aanvankelijk alleen in Europa gereden. Onder andere op Man (TT) en in Ulster, maar ook op Assen. Twee jaar later kwamen er een paar races bij en in 1954 werd voor het laatst in Zwitserland gereden, omdat daar mechanische snelheidssporten bij wet werden verboden.
Niet overal werden alle klassen gereden. Assen vormde daarop een uitzondering. Tijdens de TT waren alle WK-klassen te zien.
In 1962 werd een nieuwe klasse ingevoerd, de 50cc werd toegevoegd. De 350 cc klasse werd in 1983 geschrapt, omdat die te veel zou lijken op de 250 cc. Een jaar later verdween de 50cc en daarvoor in de plaats kwam de 80cc, in een poging om meer landen erbij te kunnen betrekken. Die poging mislukte en in 1990 werd afscheid van de 80 cc genomen, zodat de 125cc de kleinste klasse is.
De veranderingen gaan echter door in 2002 wordt de 500cc omgedoopt tot MotoGP, waarbij het is toegestaan om viertakten met een cilinderinhoud van 990cc aan de start te brengen naast de tweetakt 500cc. Hierdoor keerden een aantal verdwenen motormerken terug in de GP-wereld.
Van de zijspanraces is overigens weinig meer over. Helaas want dit was toch altijd een bijzonder fraai en ook spectaculair nummer.

Er zijn nog talloze andere klassen, maar daarvan wil ik eigenlijk alleen de Superbike nog noemen. Zware motoren, vaak prachtig ronkend geluid en races die maar al te vaak in twee manches worden opgesplitst. Juist dat lange werk is zwaar voor man en machine. De 200 miles van Daytona is daar een voorbeeld van en ook daar hebben talloze coureurs van naam uit de GP-wereld gewonnen. Ik noem Giacomo Agostini, Johnny Cecotto, Kenny Roberts, Freddie Spencer, Eddie Lawson, Kevin Schwantz en Wayne Rainey.
En uit Nederland kwamen de Golden Boys: Marcel Ankoné, Rob Bron, Boet van Dulmen en Jack Middelburg.

Geen opmerkingen: