Omniworld
Waarom een apart hoofdstuk over Omniworld?
Omdat die organisatie dat in mijn ogen verdient.
In een van de eerdere stukken citeerde ik al anders werk door te onderschrijven dat sport de belangrijkste bijzaak is in het leven. In mijn optiek gaat topsport nog een stapje verder dan de breedtesport. De belangen worden steeds groter. Toch moet alles wel via regeltjes lopen. Als die regels naar eigen hand worden gezet, op een eigen manier worden uitgelegd, dan kan dat als tactiek worden beschouwd. Maar worden de uitgerekte regels zichtbaar overschreden dan wordt een sanctie opgelegd. Dat kan licht zijn: de tegenstander krijgt bijvoorbeeld een punt of een vrije bal. Het kan ook zwaar zijn: verlies of schorsing.
Ik schrijf dit twee dagen na de verwijdering van Michael Rasmussen uit de Tour de France. Ik kan alleen maar zeggen dat ik hoop dat de onderste steen boven komt en het echte verhaal ook echt wordt verteld. Wat ik tot nu toe heb gehoord, dekt volgens mij nog niet voor een kwart de lading. Wat zijn de feitjes mijnheer De Rooij waarover wordt gesproken. Heeft Rasmussen zijn overtreding toegegeven of klopt het verhaal van (een deel) van de Deense pers? Is er al iemand naar Mexico om te kijken of hij daar werkelijk zat of is het adres in de Italiaanse Dolemieten achterhaald waar Rasmussen zich bevond. Davide Cassani heeft het de ene keer over 14 en 15 juni en een volgende keer over 13 en 14 juni. Raar! Kom op met die feiten!
Maar goed daar wilde ik het dus niet over hebben.
In Almere zijn diverse vormen van topsport. Georganiseerd en individueel. Op eigen houtje blijkt het heel moeilijk te zijn om de top te halen. Daarvoor heeft men een zetje nodig. Zo is Omniworld ook deels ontstaan. Almaar Meer en Alstavo’81 waren zeker niet schuldenvrij (heren politici) toen er topbasketbal en topvolleybal in Almere kwam. Die breedtesportclubs hebben vervolgens geprofiteerd van de top en konden aardig meeliften op het topsportsucces, ook financieel. Alleen zo konden ze uit de rode cijfers komen.
De ‘toppers’ geven regelmatig en soms ook wel structureel training bij de breedtesport. Zij geven clinics op scholen in en buiten Almere en zijn verbonden aan de door Rene Maertens geleide sportklassen van Echnaton.
Voordat de naam Omniworld wordt gebruikt, is er al een consortium van een aantal bedrijven actief. Zij werken vanuit een veredelde bouwkeet aan de rand van het IJmeer onder de naam Almada. Zij zijn zelfs wethouder Cees van Bemmel een stapje voor met het maken van (top)sportplannen. Bij het ontstaan van Omniworld verdwijnt de groep uit zicht.
Er is in de vele plannen veel geld gestopt en talloze maquettes zijn er gemaakt, zoals deze uit 2002. Want alles moest groter en mooier. De topsport moest bij elkaar komen in Almere Poort.
De basketbaltak van Omniworld is min of meer uit de FEB voortgekomen. Het idee was om jonge spelers de kans te geven om in de eredivisie te rijpen, verklaarde Jan Tillemans bij de start. Tillemans zit nu bij EBBC in Den Bosch. Die talenten zouden aan de hand worden genomen door een aantal ervaren rotten en ook nog een plukje buitenlanders. Peter Vogelaar was bestuurlijk verantwoordelijk voor het geheel. Na een paar jaar verdween Peter, overigens niet geruisloos. Hij is nu bij EiffelTowers Den Bosch actief.
De volleybalclub AMVJ kon in Amstelveen eind vorige eeuw financieel geen twee eredivisieteams meer onderhouden en wilde de herenploeg afstoten. Er was al eens eerder vanuit Almere gelonkt naar deze club en met het steeds concreter worden van de plannen zag de gemeente (wethouder Van Bemmel) haar/zijn kans schoon om topvolleybal naar Almere te halen.
Allard Veldhuis (ook al politiek actief) deed vervolgens zijn stinkende best om Omniworld uit te breiden met handhal, dameshandbal wel te verstaan. Er kwam wel een stichting; er werd gepraat, gepraat en nog eens gepraat. Maar een team is er nog steeds niet. Kansen zijn er wel geweest. Wat te denken van de nationale selectie, die in verenigingsverband ging spelen. Maar Almere greep mis.
Voetbal, basketbal, volleybal en eventueel handbal onder een dak. Een prestigeobject. De noodlijdende drafsport mocht er bij aansluiten. De baan in Hilversum is verdween, de financiƫn lagen voor het oprapen. Het kwam er niet van. Deels vanwege de tanende belangstelling voor de drafsport durfde niemand het aan. En langzaam maar zeker verdween het paardenplan steeds dieper in het vriesvak en is nu zo beschimmeld dat het bij ontdooien alleen maar voor veel ziektes zal zorgen.
Geen drafsport, maar we kunnen best nog andere sporten onderzoeken. Een kunstijsbaan? In samenhang met een puberale wielerclub en de schaatsvereniging ASV, die structureel zonder ijs zit. Ook dat plan is afgeschoten. Te duur. Behalve voor de politici die het voetbal eruit hebben gehaald. Met jeukende vingers heeft een groepje zielige politici uit Haven naar de voetbalbestuurders gewezen. Deels met valse beschuldigingen, want die miljoenen zijn echt niet allemaal aan de voetbaltak opgegaan. Nee, daar zaten aardige reisjes (ook door politici) bij. En ook de andere poten hebben geprofiteerd heren, wordt wakker!
Want nu willen zij ineens wel die kunstijsbaan, die te duur was.
Te duur was ook het multifunctionele zwembad, een paradijsje eigenlijk met wedstrijdbad. Want voor topsport mogen we best iets uitgeven.
Behalve door een groepje politici, die profsport een besmet woord vindt. Waarom? Omdat er een groepje spelers is die riante salarissen ontvangt? Of is er iets anders? Ze hebben het in ieder geval voor elkaar dat bedrijven heel voorzichtig zijn om topsport in Almere te helpen (lees: sponsoren). Mede daarom staat de topsport in Almere zwaar onder druk. Misschien hadden zij beter naar Jan Modaal kunnen luisteren.
En heren politici, ik begrijp het best. Natuurlijk, je stopt gewoon ontzettend veel geld in cultuur. Dat is immers iets blijvends?
Alhoewel? Lachen de goed verdienende kunstenaars ons niet allemaal uit? Heren politici?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten