16 juni 2008

Waarom Samos

Dit is het eerste van zeventien delen over de voorjaarsvakantie 2008, die Tineke en ik op Samos hebben doorgebracht.

De waaromvraag is vaak moeilijk te beantwoorden. Dat geldt vooral voor mij en in mindere mate voor Tineke. Toch wil ik wel een poging wagen.
Vanaf de lagere school ben ik al geïnteresseerd in Griekenland. Dat komt vooral door (strip)verhalen over de Trojaanse oorlog en andere Mythologische vertellingen, waarbij ik heerlijk kon wegzweven. Maar ook de Olympische Spelen spelen een belangrijke rol. Noem het rustig heldenverering.Een kleine tien jaar geleden ben ik voor het eerst met Tineke in Griekenland geweest, op Lesvos. Nee nog niet in Olympia en Sparta, ook nog niet in Delphi en Athene. Namen uit een ver, ver verleden. Misschien komt dat er ooit nog eens van. Wel op een aantal andere eilanden en plaatsen uit een ver verleden en ook op het vaste land, Tracië, zijn we al geweest.
Bij de keuze voor een volgende locatie gaan we soms op het toeval af, gewoon prikken. Het kan echter ook een artikel in een krant zijn, uit een reisgids, het Griekenland magazine of via een verhaal uit een weekblad. Het kunnen verhalen uit onze directe omgeving zijn; van familie, kennissen, vrienden, collega’s.
Eind vorig jaar hebben wij ons oog laten vallen op Samos, om daar onze meivakantie door te brengen. De zus van Tineke is daar geweest en is daar lovend over. Een nichtje van Tineke heeft daar een tijdje in de zomer gewerkt. De natuur moet er prachtig zijn, veel groen, veel water, leuke stranden, dorpjes, cultuur en oude opgravingen. Je kunt er prachtige wandelingen maken, onder andere in Valeontátes (het dal van de nachtegalen) met haar gehucht of beter gezegd appartementencomplex Aidonokastro (nachtegalenkasteel) als uitvalsbasis. Je hebt er van alles wat. Het zijn de vaste ingrediënten, waarmee Samos wordt geïntroduceerd. En daarbij mag je de Samos-wijn niet overslaan. Hoewel ik zelf liever een biertje pak en de wijn laat staan, omdat ik wijsheid liever aan Pythagoras overlaat en liever niet in een kan of beker zie.
Bij de keuze voor Samos heeft de gids van Ross Holidays ons het laatste zetje gegeven. Ross heeft vaak exclusieve adressen en komt ook op enkele Griekse eilanden waar geen enkele andere Nederlandse touroperator zich waagt. Daar betaal je dan wel voor. Omdat we tweemaal per jaar naar Griekenland willen, hebben we voor Samos geen reis uit deze gids uitgezocht maar gekeken naar een goedkoper adres. Al heel snel was duidelijk dat we er ook snel bij moesten zijn, omdat de spoeling een stuk dunner is geworden sinds het verdwijnen van Olympia en chartermaatschappij Martinair niet meer op Griekenland vliegt. Veel touroperators werken bovendien samen, waardoor de prijzen omhoog zijn gegaan. Minder echte concurrentie, dus kun je de prijzen lekker opdrijven.Eenmaal gekozen voor Samos moet nog wel de plaats worden bepaald waar wij ’s nachts ons hoofd willen neerleggen. De hoofdstad (Samos of Vathi) valt voor ons al snel af, omdat we op een eiland liever niet in een echt grote stad willen zitten. Maar er moet toch ook wel iets zijn, een dorpje zonder taveerne is ook niet alles. Op Samos komt je die bijna niet tegen, toch hebben we naar de iets grotere, op toeristen gerichte, plaatsen gekeken. Tineke is in eerste instantie gecharmeerd van Agios Konstantinos, gelegen aan zee met landinwaarts de al eerder genoemde nachtegaalvallei. Prijstechnisch iets minder interessant. Na wat strepen en schrappen blijven Kokkári en Pythagório over. Ons lijkt Kokkári iets minder druk en via D-Reizen en Marysol scharrelt Tineke op internet de accommodatie Marin op. Eenvoudig, redelijk centraal gelegen en beschikbaar.Gek eigenlijk dat we op de meeste Griekse eilanden vaak voor een plaats aan de noordkust kiezen, terwijl we toch iedere keer lezen en dat zo langzaam maar zeker ook wel behoren te weten, dat er in het noorden meer wind staat dan in het zuiden en het er ook een paar graden koeler is. Misschien is dat laatste ook wel de reden voor de keuze van de noordkust. Warmte is lekker, maar wegbranden? Nee, toch maar niet.We vertrekken net na de Pinksterdrukte, als de schoolvakanties in Nederland net zijn afgelopen. Daardoor kelderen de touroperatorprijzen ook meteen en hebben wij iets meer te besteden op Samos zelf.

Geen opmerkingen: