21 november 2010

Praag

Deel 1
Dit wordt de tweede van onze serie stedenreizen. En ere wie ere toekomt. Niet alleen het idee voor Stedentrips, maar ook de wens om naar Berlijn – onze eerste reis – en naar Praag te gaan, is afkomstig van Tineke. Zij plant de data en stippelt ook nog eens de reis uit. En ik; zeg ja en amen.
Heb ik dan helemaal geen inbreng? Nou dat is ook weer te kort door de bocht. Ik plak er bijvoorbeeld een extra dag aan vast. En misschien daardoor wel ingegeven houdt Tineke haar poot, kun je daar bij mensen/vrouwen wel van spreken, stijf. Wat is er aan de hand. Dat zal ik jullie uitleggen.
Tineke heeft onze trip geboekt via De Jong Intra. Niet alleen het hotel, maar ook de vlucht. Het idee om met de trein te gaan hebben wij – lezen jullie het verschil – al snel laten varen vanwege de reistijd. Vanwege dezelfde reden is het ook geen busreis of een ritje met de auto geworden. Een vliegreis dus; ’s morgens lekker vroeg van Schiphol vertrekken zodat we nog iets aan onze eerste dag hebben. Voor de terugvlucht biedt De Jong ons ook een ochtendvlucht aan. Ho even, een vroege vlucht? Ja, ergens midden in de nacht opstaan, zodat we ’s morgens ook weer vroeg in Nederland zijn. ‘Dacht het niet, er gaan ook later op de dag nog vliegtuigen.’ En dus gaat er een mailtje van Tineke naar De Jong: We hebben het recht om binnen acht dagen te annuleren en willen dat ook doen tenzij wij op een latere dag- of avondvlucht worden overgeboekt. En uiteraard zonder bijkomende kosten.
En omdat De Jong niet meteen reageert, gaat er een dag later nog een mailtje overheen. Zoiets neem je tenminste serieus en laat je niet zomaar zitten. Dus… reageert De Jong een dag later met de mededeling dat onze terugreis aan het eind van de middag zal zijn. Hoera, dat hebben we tenminste al lekker gewonnen.
En dan kunnen de voorbereidingen van start gaan. Want wat weten we nu eigenlijk van Praag, behalve dat het de hoofdstad van het huidige Tsjechiƫ, voorheen Tsjecho-Slowakije, is. Ja, van de Praagse Lente hebben we uiteraard gehoord en ook dat dit niets, maar dan ook niets met het voorjaar van doen heeft.
De Karelsbrug daar hebben we ook wel eens van gehoord en dat er in Praag fantastische woningen staan, paleizen, kerken of beter gezegd: Praag is een echte cultuurstad. En de Joodse wijk natuurlijk, daar kunnen we niet omheen.
Ter voorbereiding kopen we enkele boekjes over de stad, waaronder een boek met wandelingen, van dezelfde uitgeverij waarbij we in Berlijn zoveel plezier hebben gehad. Tineke begint al vroeg met inlezen en ik? Ik laat het bijna allemaal over me heen komen. Luister – soms half – naar de enthousiaste verhalen van Tineke en ga zelf dan eindelijk ook nog maar een stukje geschiedenis lezen. Dat het in de tiende eeuw al een bloeiende stad was, dat er al snel twee burchten waren, dat het op gebied van geloofshervormingen een belangrijke plaats heeft ingenomen. Maar echt doordringen wil het niet wat ik lees.
Dus waarop wachten?
Op het vliegtuig; tot die vertrekt.

Geen opmerkingen: