5 december 2019

Hoe Opa IJsbeer de schorre Sint Nikolaas assisteert


Woensdag 4 december 2019

 Vandaag komt Sint Nikolaas een bezoekje brengen aan Opa IJsbeer. De Sint heeft het ook dit jaar weer heel druk en wil zijn eigen verjaardag, op vrijdag 6 december, nu een keer in alle rust samen met zijn Pieten vieren. Daarom is hij al op woensdag begonnen met het bezoeken van kinderen. Eigenlijk heeft hij dat al gedaan vanaf de dag dat hij weer voet op vaste bodem in Nederland heeft gezet. Maar met zo’n opmerking maakt hij het wel weer heel erg ingewikkeld voor alle kinderen die nog niets in hun schoen hebben gekregen.

Opa IJsbeer heeft zelf twee kinderen en heeft ook zijn schoen gezet. En denk maar niet dat de Pieten daar iets in hebben gestopt. Nog geen knikker. Maar goed zo erg is dat ook niet want hij vindt het veel leuker om zijn kleinkinderen te verwennen en door hen alles te gunnen doet hij een stapje opzij, maakt het bovendien mogelijk voor de Goedheiligman om wat extra bezoekjes te regelen door al op woensdag een afspraak te maken.

Samen met Oma Tineke heeft hij zijn huis daarom voor de vier kleinkinderen beschikbaar gesteld zodat de Sint in een klap vier kleinkinderen en twee kinderen kan bezoeken. En omdat Opa IJsbeer de Pieten niet te veel wil laten sjouwen heeft hij zijn schuur ter beschikking gesteld zodat daar voor de komst alle cadeautjes voor de kinderen een plekje krijgen. Ja inderdaad daar is de zak van Sinterklaas heel geschikt voor.

De Sint heeft beloofd dat hij om ongeveer zeven uur ’s avonds langs zal komen. Oma Tineke heeft daarom voor alle grote mensen en kinderen soep gemaakt en heeft allerlei lekkere hapjes verzorgd zodat iedereen een volle maag heeft als de kindervriend arriveert.

Daeley, de jongste van het spul, kan bijna niet wachten en ziet hoe de maan door de bomen schijnt. En daar hoort een liedje bij. Alleen Opa IJsbeer is niet tekstvast dus dat liedje van Opa IJsbeer gaan we hier niet herhalen. En laat hem ook maar niet zingen, want dan wordt die IJsbeer al snel een Brombeer. Als iedereen voldoende heeft gegeten, het Sinterklaas journaal op televisie is afgelopen, prinses Fayèn in een prachtig kinderboek heeft gelezen, zitten de kinderen rustig op een rijtje te wachten. En niet zoals vroeger vol ongeduld. Nee hoor, daarvoor zijn nou de iPads uitgevonden.

De grote mensen zitten ondertussen op hete kolen. Zo heet dat. Want het is al zeven uur geweest en de Sint is er nog steeds niet. Hoe moet dat nou, vraagt Opa IJsbeer zich af. Die kleintjes moeten straks toch een keer naar bed. En dan eindelijk, eindelijk klinkt er gestommel en staan er toch nog drie Pieten en Sinterklaas in huis.

‘We zijn een beetje laat’, zegt Sinterklaas. ‘Ik weet dat we bij Opa IJsbeer moeten zijn, maar mijn schimmel heeft het niet helemaal goed begrepen en is naar het IJsberenpad gegaan. En daar kennen ze geen Opa IJsbeer dus hebben wij heel lang moeten zoeken. En ik heb ook nog heel lang geroepen, maar ja opa is een beetje doof en heeft me niet gehoord. En nu ben ik zelf een beetje schor.’

‘Gelukkig heb ik een hele slimme Piet en die heeft in het Dikke Boek opgezocht waar Opa IJsbeer en Oma Tineke wonen. Hè, hè en nu zijn we er. Maar omdat mijn stem bijna weg is kan ik niet uit het grote boek voorlezen.’

Nou dat wil Opa IJsbeer wel doen, maar Piet vindt dat geen goed plan. Hij heeft niet voor niets het Grote Boek van de Sint gekregen. Een voor een moeten de kinderen bij Sinterklaas komen. Daeley mag beginnen, als jongste. Ja en dan begint Piet voor te lezen. En dat duurt en dat duurt. Sinterklaas stoot Piet al een keer aan dat hij moet opschieten.

De rollen zijn vandaag duidelijk omgedraaid, want meestal zegt Piet er iets van als de Sint aan het teuten is. De jongste Piet komt ondertussen bijna niet meer bij van het lachen.

En als dan Yari nog eens heel stil blijkt te kunnen zitten, terwijl anderen altijd zeggen dat hij dat niet kan dan ligt iedereen in een deuk. Want wie kan er niet stil zitten? Nou, nee niet Opa IJsbeer maar Sinterklaas die zit maar heen en weer te schommelen en te wiebelen en bijna valt Yari van zijn schoot. Gelukkig heeft Yari bij judo geleerd om te vallen en als je tegen muren op leert rennen dan moet je wel over een goed evenwicht beschikken.

De volgende is de prinses. Ook voor haar heeft Sinterklaas alle tijd maar hij schrikt wel als hij van Piet hoort dat Fayèn op boksen zit. Nee Opa, niet op boksen maar op kickboksen. En dan boks je niet alleen maar je kickt ook nog, uh schopt ook nog. Sinterklaas kan in de huidige tijd best een extra beveiliger gebruiken en vraagt of Fayèn hem voortaan wil helpen beschermen. Daar zal ze nog een jaartje over nadenken belooft zij.

Voor Gianny heeft de Sint wat minder tijd. Maar ja die is al zo vaak bij hem geweest en heeft al zo vaak te horen gekregen dat het een lieve jongen is die soms ook ondeugende streken uithaalt en voetbalt en…

‘O ja, de cadeautjes. Helemaal vergeten. Dat doet Opa IJsbeer maar als wij straks weg zijn, want wij moeten eigenlijk nog naar een ander kindje toe. Daar horen wij om half acht te zijn en als ik zo naar de klok kijk halen wij dat ook niet meer.’

De kleinkinderen vinden het niet erg en doen Sinterklaas zingend uitgeleide. En daarna mag Opa IJsbeer de cadeautjes uitdelen. Maar omdat hij toch zeker Sinterklaas niet is wil hij eerst zijn eigen kinderen op schoot hebben. Want voor Naomi en Raema heeft hij ook iets, een bundeltje met gedichten, onder andere over heksen.

De kleintjes hebben lang genoeg gewacht. Maar wat blijkt? Opa IJsbeer heeft wat moeite met lezen, leest de naam van Oma Tineke voor en de volgende keer wil hij iets aan Opa Cees geven of aan Oma Henny, maar gelukkig kunnen Fayèn en Yari wel lezen en die sturen hem wel bij zodat de pakjes toch nog bij de juiste personen terechtkomen.

Alleen dat ene pakje heeft hij stiekem achter de stoel verstopt. En wie heeft dat gezien? Uiteraard Fayèn die hem helpt, terwijl Yari zich trouw op het verzamelen van pakpapier stort en dat in de lege jutezak propt. Als dank daarvoor is het laatste presentje voor hem.

En als dan eindelijk, eindelijk ook dat is uitgepakt en iedereen naar zijn eigen huis gaat is Sinterklaas nog steeds aan het werk. Samen met zijn vriendjes de Pieten.



Opa IJsbeer




Geen opmerkingen: