'De druk is te hoog'

Zaterdag 23 november 2019

Verslag Huizen O13-1 – Almere O13-1 2-0

Er is van alles vandaag geprobeerd door de familie Baas om Opa IJsbeer weg te houden uit Huizen. Zoonlief is blijven slapen in de Faunabuurt en heeft na een stevig en zoet ontbijt heel sneaky de fiets van zijn grootvader op slot gezet en de sleutel verdonkeremaand zodat die man maar niet op twee wielen de oversteek naar het Gooi kan maken.

Maar die ijsbeer is gewoon niet af te stoppen en heeft zich vervolgens razendsnel in de kofferbak van de auto verstopt waarin zijn kleinzoon om kwart over acht is opgehaald. Dat grote lijf past daar maar net in, alleen voor zijn pet is geen ruimte meer en die steekt er een stukje uit.
Toch is zijn list geslaagd en zo kan hij toch nog een verslag maken vanaf De Wolfskamer, het sportpark waar twee van de drie Huizer voetbalclubs hun onderkomen hebben.

Als verslaggever hoor je onafhankelijk te zijn, objectief naar een wedstrijd te kijken. Wel dien je rekening te houden voor wie je het schrijft, wie jouw lezerspubliek is. Die objectiviteit is vandaag niet moeilijk, want hij kijkt immers naar zijn favoriete jeugdteam: de Onder 13-1 van FC Almere. En de tegenstander? Het eerste team van dezelfde leeftijdsklasse van zijn favoriete amateurvereniging, een club waar hij als kind heel vaak langs de lijn heeft gestaan. Een club met legendarische voetballers als Arie Bout, Koekie en Kikkertje, spelers die alle drie in het Nederlands amateurteam hebben gespeeld. Een club die een paar keer Nederlands kampioen bij de amateurs is geweest. Maar de glans is er bij SV Huizen ondertussen wel af.

De wedstrijd zelf wordt vandaag op het mooie hoofdveld afgewerkt. En misschien dat de mannen van trainer/coach Benjamin daardoor wel enigszins onder indruk zijn geweest, want echt goed gaat het niet. De wedstrijd wordt meteen na de aftrap voor een minuut onderbreken om aandacht te vragen voor het feit dat racisme niet op voetbalvelden thuis hoort. Opa IJsbeer gaat een stapje verder en stelt dat het niet thuishoort in de maatschappij.

Een paar minuten later ligt de wedstrijd alweer stil. Ditmaal omdat de jeugdige Huizer arbiter ontdekt heeft dat de cornervlaggen niet aanwezig zijn. En blijken er ook nog eens twee soorten vlaggen te bestaan voor de hoeken van het veld. En die ene soort past niet, zodat er weer andere vlaggen worden gepakt. De onderbroken tijd wordt aan het einde van de eerste helft netjes ingehaald, zoals het hoort.

Die onderbrekingen komen het spel van de ‘groene brigade’ echter niet ten goede. De vaste spelpatronen ontbreken volledig. Naar elkaar overspelen is een grote last en een actie wordt regelmatig te ver doorgevuurd. Huizen zet daar ook nog eens een portie gezonde agressie tegenover, is vaak net een stapje eerder bij de bal en onderbreekt op die manier de meeste aanvallen.

In de zeventiende minuut wordt geklungel in de defensie door de Huizer spits genadeloos afgestraft. Een paar minuten eerder heeft de Almeerse keeper nog redding weten de brengen, maar ditmaal is er geen houden aan. Pal voor rust wordt het toch nog bijna gelijk als de aanvoerder van Almere vanaf links uithaalt. Bij de eerste paal weet de doelverdediger van Huizen nog net redding te brengen, zodat de Almeerse jongens met een 1-0-achterstand naar de kleedkamer verdwijnen.

Na de hervatting verandert het spelbeeld licht, met dien verstande dat de ‘taatjens’ er vaker uitkomen en soms een licht veldoverwicht hebben. Almere probeert zich daar wel aan te ontworstelen maar het magnifieke centrale duo van de thuisploeg, niet alleen fors maar ook gezegend met een goede techniek, houdt redelijk eenvoudig stand. En lijkt het precair te worden voor de ‘geel-groenen’ dan is er altijd nog een keeper die ingrijpt.

In de 47ste minuut wordt de wedstrijd beslist. De Almeerse grensrechter steekt zijn vlag wel omhoog bij een aanval, maar wordt door de scheidsrechter overruled. Almere klaagt terecht dat de assistent van Huizen wel tweemaal niet wordt gecorrigeerd. Aan de 2-0-uitslag doet dat niets af.

‘Verdiend gewonnen’, zegt trainer Benjamin over de winst van Huizen. Hij neemt zijn spelers vervolgens in bescherming. ‘Het zijn nog maar kinderen.’ Dat zijn jongens beter kunnen weet hij ook wel en dat het er vandaag niet uitkomt? ‘De druk is te hoog’, zegt een van de Almeerse jongens. ‘Volgende week gewoon weer wat beter spelen.’