9 november 2019

De zevenklapper

Almere – AS’80 (onder 13-1)

 Laat je niet foppen! Niet door een tegenstander en al helemaal niet door een verslaggever.
Zo de eerste twee regels staan op het beeldscherm. Vandaag heeft Opa IJsbeer een pet van Athene opgezet. Een pet die refereert aan de Olympische Spelen van 2004, die in de Griekse hoofdstad zijn gehouden. En daarmee kom ik toe aan de uitspraak Deelnemen is belangrijker dan winnen. Deze woorden worden aan de stichter van de moderne Olympische Spelen toegeschreven. Maar het zijn niet de woorden van Pierre de Coubertin. Wat hij in 1908 zei is echter: L’important dans la vie ce n’est point le triomphe, mais le combat, l’essentiële ce n’est pas d’avoir vaincu mais de s’être bien battu. In het Hollands vertaald: Het belangrijke in het leven is niet de triomf, maar de strijd, het essentiële is niet om te hebben gewonnen, maar om goed te hebben gestreden.

Voor alle duidelijkheid: laat je niet foppen! Deze woorden heeft Baron van Coubertin overgenomen van de toenmalige bisschop van Pennsylvania. Ja, ja, toen al is er plagiaat gepleegd.

En… die uitspraak van Deelnemen is belangrijker dan winnen waren zeker niet aan de Oude Grieken besteed. Die streden soms tot zij erbij neervielen. De eeuwige roem telde wel degelijk voor hen. En eigenlijk geldt dat ook voor de Onder 13-1 van FC Almere als het tegenover hun Angstgegner staat. Van die ploeg is bijna niets meer over. Dat merkt het team van trainer/coach Benjamin al heel snel. De leeftijdgenoten van AS’80 uit Almere Stad beginnen nog wel goed, met het windje in de rug, maar van de bravoure is al snel niets meer over. In de tweede minuut mist de grensrechter van AS’80 dat Luca buitenspel staat na aangeven van Rayan. Luca doet verder alles goed, omspeelt de keeper en wordt neergelegd. De preses-scheidsrechter kan niet anders doen dan naar de stip wijzen en aanvoerder Rayan zegt dankjewel tegen dit buitenkansje.

Twee minuten later staat AS’80 nog maar met tien man. Onbesuisd en bewust doorgaan op Gianny wordt met rood bestraft. De Almeerse middenvelder wordt door zijn trainer in bescherming genomen. De wissel staat al klaar, maar de bikkel wil er niet uit. Hij speelt door tot en met een deel van de tweede helft en wordt daarna definitief naar de kant gehaald, ook omdat hij vandaag nog een tweede wedstrijd in Amsterdam tegen AFC moet spelen.

De wedstrijd is eigenlijk helemaal gespeeld als in de twaalfde minuut Luca op snelheid doorbreekt en er 3-0 van maakt. Twee minuten eerder is een combinatie van Luca met Xavje door Rayan beheerst afgerond. Eenmaal gaat het bijna mis als Soufian in het centrum mistast, doelman Dylan speelt attent mee en loopt op tijd uit en haalt daarmee de angel uit het gevaar.

Terwijl de regen in de tweede helft met de bakken uit de hemel valt laat de regenboog zich zien. De moeders genieten, terwijl de vaders – de mietjes - zich verschuilen in de dug-out waar nauwelijks meer ruimte overblijft voor de wisselspelers.

Benjamin maakt er geen woorden aan vuil, mede omdat zijn team combineert zoals hij graag ziet. Via doelpunten van Ocean, Xavje, Rayan en op de valreep nogmaals Ocean wordt het een zevenklapper. De 7-0-uitslag kan zelfs nog iets groter zijn, maar Sami, Jair en Ryan hebben pech met hun doelpogingen en misschien ook wel enig medelijden met de tegenstanders.

Wat een team, verzucht de natte supportersschare, die ook de handen op elkaar brengt voor de waterdragers Dion, Kenny, Bram en Alessio, die er mede voor hebben gezorgd dat de nul vandaag is gehouden.



Opa IJsbeer



Geen opmerkingen: