26 februari 2019

De vraag


Dinsdag 26 februari 2019

 Haar hand hing slap over de leuning van de bank. Haar ogen staarden peinzend in de verte. Op tafel stond een glas met daarin een laatste restje whisky waarin de ijsblokjes al lang gesmolten waren, ernaast de lege verpakking van een pakje condooms die zij in zijn nachtkastje had gevonden.

Hoe lang was dit al gaande? Voor hun huwelijk had zij celibatair geleefd en na die stormachtige huwelijksnacht was er in hun vrijpartijen ook nimmer een condoom aan te pas gekomen. En toen was zij tijdens het schoonmaken van de slaapkamer dat lege pakje tegengekomen. Dit had haar aan het denken gezet. Langzaam ontvouwde zich een plan.

Heel subtiel had zij alles voorbereid. Eerst had zij inkopen gedaan voor zijn lievelingsmaaltijd. En daarna was zij naar de slijter gegaan en had een fles van zijn lievelingswhisky gekocht:  Datwhinnie Winters Gold. Ach het mocht best wat kosten. Daarna was zij naar de bloemist gegaan en had een bos mooie rode rozen gekocht.

Ruim op tijd was zij de keuken in gegaan. De tafel feestelijk gedekt met kaarsen. En vlak voor alles gereed was, had zij haar meest sexy jurk aangetrokken, haar lippen gestift en de ogen aangezet. Op het moment dat zij de sleutel in het slot hoorde gaan, Jakobus was een man van de tijd, stak zij de kaarsjes op tafel aan en liep naar de gang, omhelsde hem kuste hem vol op de lippen en zei dat hij aan tafel kon gaan. Vervolgens zette zij in hun zondagse servies de asperges met zalm en aardappelen uit de schil op tafel.

O wat had hij gesmuld en haar geil aangekeken. Na de maaltijd had Jakobus de open haard aangestoken, een heerlijke luie jazzplaat opgezet en was in zijn luie armstoel gaan zitten. Hierna had hij de Trouw gepakt en de dagelijkse puzzel opgelost, terwijl zij de vaat in de vaatwasser zette en een pot rooibos voor zichzelf maakte..

Terug in de kamer had Mien de fles whisky voor hem op tafel gezet en een glas ingeschonken. Uiterst langzaam vloeide de whisky over de ijsblokjes. Even had hij opgekeken, had naar zijn glas gereikt, nam een slok en liet de drank zachtjes door de mond rollen. Zij huiverde alleen al bij de gedachte aan de drank. Daar was zij nooit aan begonnen, aan de sterke drank. Thuis had zij genoeg ellende gezien, gezien wat drank in een huwelijk kon doen.

De langspeelplaat had zij voor hem omgedraaid en gezegd: ‘Jakobus ik heb altijd van je gehouden. Je bijna op een voetstuk geplaatst. Altijd respect voor je gehad en zelfs nooit geklaagd als jij niet wilde vrijen omdat je dat na twee glazen whisky niet meer kon. Maar nu heb ik toch een vraag aan jou.’

Met een klap zette Mien het lege doosje condooms op tafel en keek Jakobus vragend aan.

Hij stond op, liep naar hun slaapkamer en pakte een koffer in met zijn kleding. Zonder ook nog maar een woord te zeggen trok hij de deur achter zich dicht.

Een kwartier had zij nog peinzend voor zich uitgestaard. Daarna pakte zij haar telefoon en belde: ‘Josje kom je. Hij is eindelijk vertrokken.’



Opa IJsbeer


Geen opmerkingen: