23 oktober 2021

Competitiewedstrijd AS'80 - FC Almere

Over rivaliteit en toeslaan in de slotfase

Zaterdag 23 oktober 2021

Rivaliteit hoort bij sport net zoals de wil om te winnen en soms gaan sporters daarbij wel eens een grens over. Ook in de voetbalwereld is dat een bekend gegeven. Tussen sommige clubs is die rivaliteit iets groter dan met andere verenigingen en als er dan een derby wordt afgewerkt dan zijn spelers van jong tot oud bereid er een schepje bovenop te doen.


De selectie van de Jongens onder 15 van FC Almere treedt vandaag bijvoorbeeld in het strijdperk aan tegen ‘de eeuwige rivaal’ AS’80. Die vereniging is gevestigd op sportpark Klein Brandt in Almere Stad.


Een sportpark waar niet alleen tegen een bal wordt getrapt, maar ook wordt gegooid met ballen en  er tegenaan wordt geslagen; in het verleden zelfs met een knuppel. Dit park is overigens niet vernoemd naar bekende Almeerse voetballers maar naar de roeiers Roelof Klein en François Brandt, die in 1900 goud wonnen op de Olympische Spelen in Parijs bij het roeien doordat zij in de finale hun zwaardere Nederlandse stuurman inwisselden voor een lichtere (Franse) jongen. Het trekken aan spelers is dus niet iets van de huidige tijd, maar gebeurt al meer dan 120 jaar.


Zo’n twee jaar geleden speelden de selecties van AS’80 en Almere nog op hetzelfde niveau. De club uit Stad heeft echter zijn selectie fors versterkt met spelers van de concurrentie en heeft de club uit Haven achter zich gelaten. Het team van trainer/coach Rordi neemt het derhalve vandaag op tegen het tweede elftal van de thuisclub en die twee teams zijn redelijk aan elkaar gewaagd.


Veel kansen levert de strijd in eerste instantie niet op. Wel is Almere iets doortastender en komt in de 25ste minuut terecht op voorsprong door een prachtig afstandsschot van Bram, waarbij de bal onderweg licht van richting wordt veranderd door een verdediger.


Ook na de 0-1 blijft Almere de aanval zoeken en een tweede treffer is vlak voor rust in de maak. Ian gaat op snelheid langs zijn man, legt terug op Donny die nog even strand maar de opgekomen Gianny werkt het leer alsnog snoeihard tegen de touwen. Maar… Inderdaad hier volgt een maar, want de grensrechter legt de arbiter in de luren door voor buitenspel te vlaggen en dat signaal wordt door de scheidsrechter gehonoreerd.


Ook na de pauze is Almere aanvankelijk iets beter, maar het team verzuimd afstand te nemen. Op het moment dat het hart van de defensie het te mooi wil doen slaat AS’80 keihard terug. En ditmaal helpt vlaggen voor buitenspel niet en wordt het advies van de grensrechter, die wel even wordt geraadpleegd, genegeerd.


Almere heeft het nu even heel lastig, maar Dani doet hierna een paar keer waarvoor hij tussen de palen staat en houdt zijn ploeg op de been. Ver in de tweede helft kan aanvoerder Gianny


na een aanslag niet verder en keert Luca, lang geblesseerd geweest, terug in het elftal. En juist hij maakt in de slotfase met zijn snelheid het verschil. Zijn scherpe voorzet vanaf rechts wordt een minuut voor tijd door Ian tegen de touwen gewerkt. AS’80 weet dat het vandaag is verslagen door een hecht team dat net ietsjes beter is.

Opa IJsbeer

Geen opmerkingen: