26 december 2019

Het mysterie van de verdwenen zebra




 Een jaar geleden heb ik jullie kennis laten maken met de boerderij van JeZus. In dat ene jaar is er weinig en toch ook weer veel veranderd. Opnieuw zijn er twee kribben met kinderen; een jongen en een meisje. Een tweeling. De namen van de tweeling zijn simpel Je en Zus. Je is de afkorting van Jerome en Zus komt van Suzanne.

Ook vandaag is het druk bij de boerderij. Er is veel aanloop omdat mensen nu eenmaal nieuwsgierig van aard zijn. Maar er zijn ook bezoekers die graag ergens bij willen horen en daarom met een kameel een lange weg hebben afgelegd om de vader en de moeder te feliciteren.

Zelfs de stoomtrein is ingezet door reizigers. Om het wonder van deze twee mooie kinderen te kunnen aanschouwen.

Buiten is het guur, binnen ligt het stro zoals het jarenlang is gebruikt om te voorkomen dat de koude vanaf de grond omhoog trekt. Ossen en een ezel, schapen en de herders met hun staf allemaal zijn ze naar de boerderij gekomen. De boerderij van JeZus.

De kikker kwaakt er vrolijk op los. De aap heeft zo zijn eigen rol en weet dat een portie gekkigheid de mensen vrolijk maakt. Vanaf het dak roert hij zich en zingt: ‘De herdertjes lagen bij nachte, zij lagen bij nacht in het veld, daar hoorden zij engelen zingen: Ajax! Ajax! Ajax!’

Niet zo heel vreemd overigens, want Jozef heeft de bevalling van Maria bijna niet gehaald omdat zijn favoriete club in de donkere dagen van december nog een laatste wedstrijd heeft gespeeld en zonder zijn aanwezigheid…

Gelukkig hebben de engelen ingegrepen en de weeën uitgesteld tot ook Jozef terug is in de boerderij. En hij Maria heeft kunnen ondersteunen.

En nu alles achter de rug is huilt de wolf naast de boerderij. Niet omdat er voor hem geen eten is. Want voedsel is er genoeg. Hoewel het vrede op aarde hier niet synoniem is aan vreten op aarde. Nee, de wolf heeft de oversteek gemaakt vanuit de Veluwe om zijn bijdrage te leveren aan de feestvreugde en gooit zijn kop in de nek en huilt er op los.

Toch is de boerderij dit jaar niet compleet. De zebra is verdwenen. De vraag is nu: is zijn rol definitief uitgespeeld of is de zebra tijdelijk ondergedoken om even bij te komen van alle onverwachte gebeurtenissen van dit jaar en staat hij er volgend jaar gewoon weer bij.



Opa IJsbeer


Geen opmerkingen: