Deel 16
De vaste lezers weten het inmiddels. Na een serie verhalen volgt er steevast een afsluiting. En daar wil ik ook nu aan vasthouden. Berlijn wordt mijn/onze start van een serie stedentrips. In het verleden ben ik al eens in Parijs geweest, dus misschien had ik daar mee moeten openen, maar daar heb ik ten eerste geen beste ervaring aan en ten tweede (nog veel belangrijker) ik heb er nooit aantekeningen van gemaakt. Dus die kan ik ook niet laten lezen.
Het idee voor een reis naar Berlijn komt van Tineke. Ere wie ere toekomt. En ook het vervoermiddel is haar idee. Met de auto reizen is zeker ook een optie, maar ik ben niet in het bezit van een rijbewijs, dus voor mij wordt dat een stuk lastiger en ik ben dan van Tineke afhankelijk. Ook vliegen is een mogelijkheid en wie een beetje oplet op de prijzen hoeft niet te veel kwijt te zijn.
Hotel Bogota - ons verblijf - is ook al weer het idee van Tineke. Een hotel waar zij al eerder is geweest. Een bijzonder hotel. Dit hotel is in 1911 gebouwd als een woonhuis. Bekend is dat hier in de jaren twintig Oskar Skaller woonde, ondernemer, politicus en kunstverzamelaar. In zijn collectie had hij werk van impressionisten, van Vincent van Gogh, maar ook veel Perzisch keramiek. Het was wel een beetje een feestbeest en dat ging gepaard met muziek, waarbij onder andere een jonge Benny Goodman optrad.
Vanaf 1935 huurde de bekende modefotografe YVA de vierde en vijfde verdieping van het pand af en fotografeerde daar niet alleen, maar gaf ook les aan iemand als Helmut Newton. In de fotografiewereld geen onbekende. En dan druk ik me heel voorzichtig uit.
Op het dakterras experimenteerde YVA met kleurenfotografie. In 1942 maakten de nazi's een einde aan haar leven. In datzelfde jaar betrokken de nazi's Bogota en gebruikten dat voor de Reichskulturkammer. Na de oorlog ontdekten de Engelsen dat er veel niet vernietigde persoonsbewijzen in het gebouw waren achtergebleven, maar ook kunst werd er gevonden, zoals een zelfportret van Max Liebermann.
Het reizen in de stad is eigenlijk heel erg eenvoudig. Goed de aanwijzingen volgen. En bijna overal zijn er folders te verkrijgen met de (belangrijkste) stadslijnen daarop. Die staan overigens ook in de meeste boekjes over de stad vermeld. Het verkeer is er redelijk gedisciplineerd. Snel optrekken, ja het gebeurt. Maar door rood rijden of als voetganger ondanks het rode verkeerslicht oversteken, het gebeurt niet. Uitzonderingen heb je altijd, zoals Nederlandse toeristen die haast hebben.
Berlijn is eens stad met mooie musea, waarvan we er een aantal hebben bezocht. Mooie kerken en veel plekjes die aan de geschiedenis herinneren. De jongste geschiedenis is die van Die Wende. Het vallen van de muur.
In de stad zie je vooral vrolijke mensen. Veel toeristen en voor hen is er heel veel te zien. Behalve de musea valt er ook op het gebied van architectuur veel te ontdekken. En op heel veel plaatsen zijn er jonge mensen, die de wandelaars in het ootje nemen of gewoon vermaken. Een centje willen (bij)verdienen.
Op culinair gebied zie je eigenlijk net als in Nederland toch wel erg veel buitenlandse restaurants, waarbij de op Italië gerichte keuken de overhand heeft. En wie de tijd neemt om in de kleinere straatjes - achteraf - te gaan zoeken kan ook nog redelijk goedkoop eten. Duitsers zijn bier drinkers en dat kan ook in deze stad. Berliner Pilsner is de hofleverancier en Berliner Kindl is een gezoete mixeddrank met bier in frisse kleuren.
Natuurlijk kan ik hier niet alles vermelden en zijn we niet overal geweest. Daarvoor was de tijd ook te kort. Van de gebruikte informatie komt een deel van internet, soms zijn het folders geweest die mij op het juiste spoor hebben gezet, maar ook heb ik talloze boeken gebruikt, waarvan een deel in Duitsland is gekocht.Daar komen ze:
- 100% Berlijn, uitgegeven door MO Media Breda
- Wat & Hoe Berlijn, Uitgegeven door Kosmos
- De compactgids Berlijn van Capitool
- Der Pergamonaltar, uitgegeven door Philipp von Zabern, Mainz
- Griechische und Römische Architektur, uitgegeven door Philipp von Zabern, Mainz
- Tuet auf die Pforten, uitgegeven Museumpädagogischer Dienst, Berlin
- Schloss Charlottenburg, uitgegeven Prestel
- Berlin - Neue architektur, uitgegeven Michael Imhof Verlag
In de hoop dat ik hiermee volledig geweest ben, sluit ik dit Berlijn-dossier af.
En ik nodig jullie uit of met ons mee te reizen tijdens ons volgende project: naar Pilion.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten