21 april 2010

Berlijn

Dit is het eerste verhaal van een serie over een weekje Berlijn 2010

Mijn serie vakantieverhalen begint meestal met de waarom-vraag. Ditmaal dus Berlijn.We willen iets meer van de wereld zien en dan bedoel ik niet meteen de Himalaya, de uitgebreide steppen of de regenwouden langs de Amazone. Nee, iets dichter bij huis blijven, gewoon wat Stedentripjes maken. De gedachte komt dan al snel boven: Parijs, Londen, Berlijn. Of Antwerpen, Brugge, Gent.
In Parijs ben ik al eens geweest.De aantrekkingskracht is groot, maar de echte klik is er niet. Moeilijk om uit te leggen, dus daar ga ik ook niet aan beginnen. De naam Berlijn past prima in het rijtje dat ik hierboven heb neergezet en is via de trein heel goed te doen. Vanaf Nederland rijden er dagelijks meerdere treinen heen. Het is wel even uitzoeken wat de goedkoopste is, of beter gezegd niet de duurste kiezen. Want de prijsverschillen zijn enorm groot. Waar dat verschil in zit? Ik heb geen idee. Maar een kleine tweehonderd euro besparen op de reissom is echt mogelijk. Ook zit er trouwens een groot verschil in de prijs van de heen- en terugreis. Opnieuw moet ik het antwoord schuldig blijven op de waarom-vraag.
Het vliegtuig nemen is overigens ook een optie, dat gaat sneller. Lijkt sneller te gaan, maar tel wel even de extra uurtjes op, de uren die je kwijt bent om naar Schiphol of een andere luchthaven te reizen en de tijd die je moet wachten voor je daadwerkelijk de lucht in gaat. En als je dan bent geland, bagage ophalen en dan ben je ook nog niet meteen op de plaats van bestemming.
Voor het verblijf valt de keuze op het eenvoudige Bogota-hotel, gelegen in de Schlütterstrasse, een zijstraatje van de Kurfürstendamm.
Maar goed, Berlijn dus. Berlijn is de hoofdstad van Duitsland, het onverdeelde Duitsland. Op 20 juni 1991 besluit een kleine meerderheid van de Bondsdag om Bonn in te ruilen voor Berlijn. Een stad met meer dan 3,4 miljoen inwoners. De stad aan de rivier de Spree, waarvan het gissen is waar de naam vandaan komt. Misschien heeft het iets met beren te maken, de beer is het symbool van Beerlin. En wordt als zodanig ook gebruikt bij diverse festivals.
De groei van Berlijn is een kwestie van landjepik. Bestaande vestingen als Spandau en Köpenick zijn in de loop der eeuwen bij de stad gevoegd.
Berlijn is een stad van bijna achthonderd jaar jong. Aanvankelijk bestaat de stad uit twee delen. Berlijn zelf, voor het eerst in 1244 genoemd en Cölln, het visserseiland in de Spree, dat in 1237 voor het eerst terug te vinden is in geschriften.
In de geschiedenis duikt een aantal jaren later de naam Oranje op.Frederik Willem wordt in 1643 keurvorst en trouwt met Louise van Oranje. In haar gevolg komen Brabanders mee, die groente gaan telen en vee houden. Oostenrijker en Fransen, die vanwege hun geloof vluchten, worden er opgevangen.
Al vanaf 1710 is er sprake van Groot Berlijn, de tijd dat de stad ook officieel de naam Berlijn krijgt. In 1871 laat de toenmalige koning Wilhelm zich in Versailles tot Duitse keizer kronen en hij maakt van Berlijn de hoofdstad van het Keizerrijk.De stad bloeit, maar heeft ook zwaar te lijden onder recessies. Nadat in 1920 de Keizer Wilhelm is gedwongen om af te treden worden omliggende dorpen, steden en landerijen bij Berlijn gevoegd.
Tijdens de tweede Wereldoorlog wordt de stad regelmatig gebombardeerd. Wraak voor de bombardementen door de nazi's van diverse Europese steden. Maar vooral ook om de bevolking te demotiveren. De Russen trekken in april 1945 de stad in, die na het beëindigen in vier partjes wordt verdeeld. Het land zelf wordt in 1949 in tweeën gesplitst.
Het Russische deel van Berlijn wordt de hoofdstad van de Duitse Democratische Republiek, waar het weinig democratisch aan toegaat. Op 9 november 1989 gaan aan de Bornholmerstrasse de slagbomen open en hierna wordt Berlijn weer één.
Berlijn, een stad met veel nieuwe cultuur, musea, maar waar de geschiedenis niet wordt vergeten. Berlijn een metropool. Een stad om te ontdekken.

Geen opmerkingen: